Spesialistutdanning i odontologi ved Universitetene i Bergen, Oslo og Tromsø

Generell informasjon

Helse- og omsorgsdepartementet har vedtatt at Norge skal ha følgende 7 spesialiteter i odontologi: endodonti, kjeve- og ansiktsradiologi, kjeveortopedi, oral kirurgi og oral medisin, oral protetikk, pedodonti og periodonti. Alle spesialistutdanningene er fulltidsstudier med innslag av tverrfaglighet og randsonefag. I Tromsø skal det prøves ut en spesialitet i klinisk odontologi.

Lærestedene mottar tilskudd fra staten for drift av utdanningsprogrammene, men det er ikke bevilget midler til lønn til kandidater under utdanning. Enkelte fylkeskommuner/helseforetak vil muligens gi økonomisk støtte til kandidater innen noen fagområder.

Fra høsten 2010 vil det bli etablert et forkortet studieforløp i lønnede stillinger som fører frem til dobbeltkompetanse, dvs PhD og spesialistutdanning.

For søkere som har startet sin PhD-utdanning kan det søkes spesifikt om å bli overført til et slikt dobbelkompetanseløp. For søkere som har avsluttet sin PhD-utdanning, og som søker om opptak til spesialistutdanningen, kan det som en overgangsordning bli aktuelt med statlige stipendmidler. Utlysning til forkortet dobbeltkompetanseløp kommer på et senere tidspunkt.

Av tabellen nedenfor fremgår det hvilke fagområder det planlegges opptak for:

Fagområde

Oslo

Bergen

Tromsø

Endodonti

x

Kjeve- og ansiktsradiologi

x

x

Kjeveortopedi

x

Oral kirurgi og oral medisin

x

x

Periodonti

x

x

Oral protetikk

x

x

Klinisk odontologi

x

Opptakskrav

De generelle opptakskravene er bestått odontologisk grunnutdanning og to års erfaring fra allmennpraksis. I helt spesielle tilfeller kan det dispenseres fra kravet om to år (jf. spesialistreglene).

Søknads- og kontaktinformasjon

Interesserte søkere anbefales å kontakte lærestedene for informasjon om utdanningsprogrammene. Nærmere informasjon om fagprogrammene gis av fagansvarlig ved de enkelte fagavdelingene.

Kontaktperson Oslo: Studiekonsulent Namgyal Tsomo Svenningsen, telefon +47 22 85 21 79 (n.t.svenningsen@odont.uio.no).

Kontaktperson Bergen: Førstekonsulent Unni Lange, telefon + 47 55 58 60 16 (Unni.Lange@ok.uib.no)

Kontaktperson Tromsø: Instituttleder Harald M Eriksen, telefon + 47 77 64 91 03 (Harald.Eriksen@uit.no)

Kopier som dokumenterer utdanning, praksis og eventuell annen meritterende virksomhet legges ved søknaden.

Søkerne rangeres av fagavdelingene. Videre innstilles søkerne av en nasjonal opptakskomité på grunnlag av faglige kvalifikasjoner (relevant praksis og erfaring, kurs, prosjektarbeid og forskning etc.). Det kan også tas hensyn til samfunnsmessige forhold som f.eks. geografisk fordeling. Søkere bes legge ved dokumentasjon dersom de mener slike hensyn er relevante i forhold til den spesialiteten det søkes om. Det endelige opptaket foretas av fakultetets opptaksorgan.

Søknadsskjema samt dokumentasjon av utdanning, praksis og eventuell annen meritterende virksomhet sendes elektronisk til: n.t.svenningsen@odont.uio.no, eventuelt per post til: Det odontologiske fakultet, Universitetet i Oslo, Postboks 1142 Blindern, 0317 Oslo. Unni.Lange@ok.uib.no, eventuelt per post til: Institutt for klinisk odontologi, Spesialistutdanningen, Postboks 7804, 5020 Bergen

Søknadsskjema til Tromsø: Kontakt Instituttleder Harald M Eriksen, telefon + 47 – 77649103 (Harald.Eriksen@uit.no)

Søknadsfrist

Søknadsfrist er 20. oktober 2009

Søknadsskjema

Universitetet i Oslo: Søknadsskjema finnes på: http://www.odont.uio.no/studier/spesialist/

Universitetet i Bergen: Søknadsskjema finnes på: http://www.uib.no/iko/utdanning/spesialistutdanning-i-odontologi

Universitetet i Tromsø: Kontakt Instituttleder Harald M Eriksen, telefon + 47 – 77649103 (Harald.Eriksen@uit.no)